Avivaz och Skogisarna

Jag som har Avivaz heter Anna Berglund. Jag har haft katt i stort sett hela mitt liv. Min första alldeles egna katt var en långhårig huskatt. När jag flyttade hemifrån på 80-talet hade jag också tre underbara perserkatter. Efter en paus med katterna kom flera huskatter in i mitt liv. Familjen och jag hade flera kullar med både långhåriga och korthåriga huskatter.

En katt som fick en särskild plats i mitt hjärta var en smokefärgad skogkattkorsning. Smokey, en underbar individ som senare inspirerade mig till att starta med Norsk Skogkatt.

När min gamla huskatt KurriKurr fyllde 16 och började visa tecken på krämpor beslöt jag mig för att skaffa raskatt igen. För utan katt vill man ju aldrig vara! Jag längtade också efter att få ha kattungar i huset igen – det är ju helt fantastiskt!

Det var inte svårt att komma fram till att Norsk Skogkatt var rasen som nu gällde för mig. Skogisen är en katt med anor från vikingatiden. Den naturliga anpassningen till de tuffa förhållandena i den norska naturen skapade en smidig, storvuxen och muskulös katt. Den har en lång kropp med höga ben, bakbenen högre än frambenen. Den är en mycket god trädklättare och har som kännetecken att den går ner från trädet med huvudet före, inte backar ner för stammen som de flesta andra katter gör.

Huvudet är trekantigt och profilen är rak. Den har en helt fantastisk och lättskött päls och kommer i alla möjliga färger (dock inte med mask som siameserna). Skogisen har något av en vildkatts uttryck med sina ovala, lätt snedställda ögon och en lång, vacker, yvig svans.

Skogisen är glad, intelligent och trevlig. Den trivs i regel med andra katter, barn och djur. En ypperlig familjekatt med andra ord! Den pratar gärna utan att vara överdrivet högljudd. En riktigt fin kompis, en sund och frisk kattras – viktiga egenskaper att värna om.

Min ambition med Avivaz är att ha en mindre uppfödning med hög kvalitet med avseende på temperament, hälsa, rastyp och storlek. Jag har, som du nog förstått, en särskild förkärlek till solida skogisar i allmänhet och svartsmokar i synnerhet, så säkerligen kommer det att komma sådana katter från Avivaz.

SVERAKS UppfödarEttan

Diplomerad uppfödare